Hogyan előzhetem meg a fogínysorvadást?

2023.07.25.

A fogínysorvadás a magyar lakosság több mint 70%-át érintő népbetegség, amely sok egyéb betegség forrása lehet. Sajnos azonban a fogínygyulladást és az ebből következő fogínysorvadást – mivel többnyire nem jár fájdalommal – nem vesszük elég komolyan. Fogaink állapota szinte észrevétlenül romolhat akár olyan mértékig, hogy az fogvesztéssel járhat. De mit lehet ez ellen tenni?

Nulladik lépés: ismerjük fel a tüneteket!

Fontos: ismerd fel a fogínysorvadás előzményeit!

  1. helytelen fogápolás következtében megjelenő plakkok a fog felszínén
  2. a plakkokból fogkő alakul ki
  3. krónikus gyulladás a fogágyban
  4. vérző fogíny
  5. baktériummal teli tasakok képződése a fogak között
  6. kellemetlen lehelet
  7. elkezd visszahúzódni a fogíny a foggyökér irányába

Milyen következményekkel járhat a fogínysorvadás?

Az ínysorvadás egyenes következménye lehet a fogak meglazulása, akár elvesztése. Kevesen tudják, de a tartósan gyulladt fogíny és az ebből következő fogágygyulladás (parodontitis) gyakran áll olyan megbetegedések hátterében, mint az ízületi panaszok, bőrgyógyászati problémák, hajhullás, de akár a koraszülés, cukorbetegség vagy daganatos megbetegedések kialakulása is összefüggésbe hozható vele.

Hogyan alakul ki a betegség, melyek a fogínysorvadás okai?

A fogínysorvadás fogínygyulladással kezdődik, melynek fő tünete a duzzadt és vörös íny. A gyakori ínyvérzés révén már a kezdeti stádiumban felismerhető az induló fogínysorvadás, hiszen az egészséges íny nem vérzik, még fogmosáskor sem. A kellemetlen lehelet is jele lehet a fogínysorvadás kezdetének.

A fogínysorvadás kialakulásának leggyakoribb oka az elégtelen szájhigiénia. Ennek elhanyagolásából fakadóan plakk képződik, majd fogkő, amely mellett a baktériumok felszaporodnak. A meglévő cukorbetegség és a rendszeres dohányzás, valamint a stresszes életmód is elősegíti a betegség kialakulását. Amikor a szájban az egészséges baktérium flóra egyensúlya felborul és a rossz baktériumok túlzottan elszaporodnak, az immunrendszer aktivizálódik és gyulladás formájában védekezik. Először az íny gyullad be, majd fokozatosan a mélyebb rétegeket is eléri a gyulladás.

Mit tehetünk a parodontitis illetve a fogínysorvadás ellen?

Első és legfontosabb teendő ilyenkor a megfelelő fogtisztítási rutin bevezetése és az akut gyulladás megszüntetése. Ez utóbbi általában gyógyszerekkel történik.

Visszafordítani ugyan nem lehet a már előrehaladott fogínysorvadást, de megelőzni vagy lefékezni, igen! Ez az egyetlen módja annak, hogy hosszan megőrizzük fogaink épségét. A kezdeti kiváltó ok, a gyulladás megelőzésével elejét vehetjük annak, hogy a sorvadási folyamat elinduljon.

Hogyan segíthet fogaink megőrzésében a Miolite fényterápia?

A polarizált fényterápia a leggyengédebb természetes módszer a hosszantartó krónikus gyulladás kezelésére, hiszen ez nem okoz semmilyen ismert káros mellékhatást. Rendszeres használatával akár meg is előzhető az íny gyulladása, így eleve nem kezdődik el a sorvadás. Amikor a tükörben látjuk a vörös, duzzadt ínyt, még mindig jó időben vagyunk, hogy megelőzzük a nagyobb problémát. Ne várjuk meg, hogy tovább haladjon a folyamat!

A Miolite polarizált fénykezelés segít a krónikus gyulladás megszüntetésében, ezáltal megállítja a folyamatot. Még jobb, ha idejekorán elkezdjük a fénykezelést, hogy megelőzzük a fogínysorvadáshoz vezető folyamat elindulását, így megúszhatjuk a szövődményeket és a parodontitis okozta további betegségek kialakulását.

Miolite - A gondoskodó fény

Javaslatunk, hogy – egy fogorvossal történt megbeszélést követően – kezdd el használni a Miolite készüléket és kezeld vele rendszeresen a fogínyedet! A kezelést érdemes a tünetek megjelenése előtt elindítani, amikor még úgy érzed, hogy semmiféle problémád nincs a fogaiddal. Ezzel felturbózod a szájüregben az immunitást. Hetente legalább két alkalommal 8-8 percig pásztázd végig a fénnyel az alsó fogínyedet kívülről és belülről és tedd meg ugyanezt a felső fogínyeddel!

A felsorolt fázisok bármelyikében érdemes elkezdeni a kezelést, hogy megállítsuk a kóros folyamatot. A polarizált fényterápia helyileg aktivizálja a saját immunvédekezésedet, így hosszan megőrizheted fogaid épségét és szépségét!