Időskori foghiány és megoldásai

2024.05.22.

Az időskori foghiány rengeteg embert érint Magyarországon, de ez nem szükségszerű velejárója az idősödésnek.

2. rész

A cikksorozat második részében az időskori foghiány további okait, következményeit és megoldásait mutatjuk be, illetve azt, hogy hogyan segíthet a polarizált fényterápia a megelőzésben.

Parodontitis, avagy fogágygyulladás időskorban

Kutatások szerint a 65 év felettiek körülbelül 70%-a érintett fogágybetegségben, az enyhébb fogínygyulladástól akár az ínyvisszahúzódásig terjedhet a skála. Oka lehet például a cukorbetegség, helytelen szájhigiénia vagy a dohányzás.

A parodontitis túlzott bakteriális plakk (lepedék) megjelenésével kezdődik, amely a nyálból kioldódó ásványi anyagok hatására fogkővé alakul. A fogkővel borított fogsoron könnyen telepednek meg további baktériumok, amelyek fogágy- és fogínygyulladáshoz vezethetnek. A polarizált fénykezelés ebben az esetben is nagy segítség lehet, a fehérvérsejtek serkentésével ugyanis jelentős a gyulladáscsökkentő hatása.

Azonban sokszor a fogak elvesztéséhez vezet ez a betegség: ekkor a fogpótlás a következő lépés.

Időskori foghiány és megoldásai, a fogpótlások

A foghiány rengeteg esztétikai problémát okoz az érintetteknek. Az állcsont elkopik, zsugorodik, az arc beesetté válik, a ráncok elmélyülnek, emellett a beszéddel is lehetnek problémák. Számos egészségügyi probléma is felmerülhet, mint például a fogak bedőlése, állcsont túlzott terhelése, emiatt erős fájdalmak, az elégtelen rágás miatt létrejövő emésztési problémákról nem is beszélve.

A foghiány típusától függően több lehetőség van a fogpótlásra: teljes lemezes fogpótlás, híd, implantátum és még sok más. Ekkor az első lépés a kihúzott fog helyének gyógyulása, hogy minél hamarabb el lehessen kezdeni a fogpótlást. Ebben a folyamatban is komoly támogatást nyújthat a Miolite® polarizált fényterápiás eszköz. A polarizált fény elsődleges feladata a sejtfunkciók regenerálása, az immunkompetens sejtek és a vörösvértestek funkciójának erősítése.
A gyógyító fény ezáltal segít a sebgyógyulás felgyorsításában, így hamarabb el lehet kezdeni a fogpótlás következő lépéseit.

A fogászati implantátum egyik hátránya, hogy sokat kell várni a tényleges implantátum beültetése előtt a hosszú gyógyulási idő miatt. Ez a folyamat gyorsítható polarizált fény használatával. A legegyszerűbb fogpótlások előnye, hogy élethosszig tartó, kényelmes megoldások. Bizonyos esetekben csontpótlásra is szükség lehet, amelynek sikeressége érdekében szintén alkalmazhatjuk a Miolite® kezelést.

Készíttethetünk teljes lemezes fogpótlást teljes foghiány esetén, illetve kivehető fogpótlást is, ha vannak megmaradt fogak. Ezen eszközök megszokása sokszor kellemetlen, ugyanis felsérthetik az ínyt, kényelmetlen érzést okozhatnak.
A polarizált fényterápia itt is fel tudja gyorsítani a felsértett nyálkahártya regenerálódását, elpusztítva a sebben lévő baktériumokat, növelve az immunvédelemben részt vevő sejtek számát. Ezáltal könnyebben hozzászokhatunk a fogpótláshoz, és egyszerűbb lesz az evés és a beszéd a Miolite® kezelés fájdalomcsillapító hatásának köszönhetően.

0
    0
    Kosár
    A kosár üresVásárlás